ZO Prešov vykročila v ústrety zážitkom

Koncom mája sa tridsiatka členov ZO Prešov vybrala na jednodňový autobusový zájazd do Tatranskej Javoriny, do Prezidentského poľovníckeho zámočku (známeho tiež pod názvom lovecký zámoček Hohenlohe). Ako isto viete, ide o národnú kultúrnu pamiatku, ktorá bola od roku 2004 Kanceláriou prezidenta SR využívaná na reprezentačné účely a od roku 2015 je sprístupnená verejnosti.

Na fotografii stoja účastníci pred zámočkom Hohenlohe

Keďže jedna prehliadka je kapacitne obmedzená, rozdelili sme sa – skupina desiatich našich členov sa pridala k neznámym návštevníkom, zvyšok si krátil čakanie na ďalší vstup pri dobrej káve v neďalekom hoteli Montfort alebo prechádzkou v prekrásnej tatranskej prírode. Ing. Šturcel, ktorý nás necelou hodinkou sprevádzal, nám mimoriadne pútavo porozprával o najbohatšom európskom šľachticovi, vlastníkovi takmer celého Slovenska a poľských Belianskych Tatier, o kniežati Tatier Christianovi Knaftovi Hohenlohem, ktorý dal pred sto päťdesiatimi rokmi zámoček vybudovať. Žil tu so svojou neurodzenou, o 20 rokov mladšou manželkou, ktorú jeho rodina nikdy neprijala – v rodinnom rodokmeni je dodnes uvedený ako slobodný muž. Zámoček si dodnes zachoval svoju pôvodnú podobu aj s vybavením, ktoré upomínalo na veľkú kniežaciu vášeň – poľovníctvo. Na veľkolepých poľovačkách sa zúčastňovala aristokracia z celej Európy, chýry o zvernici v lesoch s rôznymi cudzokrajnými zvieratami, napr. bizónmi, kozorožcami, americkými a inými jeleňmi, sa šírili doďaleka. Mali sme možnosť prezrieť si originálny ďalekohľad, lovecké trofeje, zbrane, fotografie, obrazy a gong na zvolávanie spoločenských udalostí.

Po prehliadke zámočku nás zvedavosť zaviedla na okraj obce, do ďalšej národnej kultúrnej pamiatky, do dreveného kostolíka v štýle ľudovej architektúry, zasväteného sv. Anne – patrónke lesnej práce, ktorý je dnes súčasťou farnosti Ždiar. O obnovu interiéru sa podľa slov kastelánky už dva roky starajú reštaurátori. Pozlátili oltár i krstiteľnicu a postupne vykonávajú ďalšie práce. Súčasťou komplexu je aj cintorín, drevená márnica a pomník kniežaťa Hohenlohe. Spomienky na kniežací pár sme si odniesli aj v podobe fotografií, pohľadníc i magnetiek.

Z Tatranskej Javoriny sme si to namierili na Starú Ľubovňu. Zablúdiť sme nemali ako, pretože sme šli rovno za nosom. Na Salaš u Franka. Po tradičných slovenských špecialitách ostala časť z nás povzbudzovať našich hokejistov, osemnásti sme sa však pobrali do Litmanovej, na známe grécko-katolícke pútnické miesto na hore Zvir. Približne po polhodinovej prechádzke sme dorazili k prameňu sv. Jána Krstiteľa, ktorý je pre každého pútnika prameňom znovuzrodenia a obnovenia, predovšetkým duševných síl. Navštívili sme kaplnku a prudkom lejaku sme sa vybrali na spiatočnú cestu do Prešova.

Výlet sa vďaka organizátorom výboru ZO UNSS i počasiu vydaril, získali sme nové poznatky a pekné zážitky. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné podujatia!

Autorka článku: Helena Bilasová